Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2011 17:52 - Изумяващата Трансилвания - I
Автор: nanastef Категория: Туризъм   
Прочетен: 48018 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 12.09.2012 20:24


Изумяващата Трансилвания - I

Вече минаха две години от това пътуване, но аз продължавам да се връщам към него в спомените си, защото се получи една много красива изненада. Когато заминавах за Румъния, нямаше познат или приятел, който да ми каже поне една хубава дума за местата, които исках да разгледам. Коментарите започваха с „Какво ще и гледаш на тази мизерна страна?!?“ и завършваха с „Какво ще правиш в тази мръсотия, там няма нищо интересно.“ Аз си бях набелязала замъка Бран /известен като замъка на граф Дракула/ и мимоходом – каквото се случи. И така - тръгнахме в третия ден на месец юли - с усещането, че отиваме някъде, където може и да не ни хареса.

Ето как казахме Довиждане на нашата Родина. Безкрайни красиви поля, зад тях гъсти гори. Подредени блокове със слънчоглед жито, царевица... Кафенетата са пълни с хора по всяко време от денонощието... Кога работят ?!?
image

 

Централния площад на град Русе ми хареса много – чист, подреден, зелен, аристократичен. Като самия град, разбира се.
image

Река Дунав
На отсрещния бряг е Румъния -
държава в Югоизточна Европа със столица — Букурещ. Тя граничи на североизток с Молдова и Украйна, на запад — с Унгария и Сърбия, а на юг — с България. На изток има излаз на Черно море. Площта й е 238 396 кмІ. Голяма част от границата на Румъния със Сърбия и България е формирана от река Дунав.
image
Столицата на Румъния е наричана Малкия Париж както заради известната прилика с френската столица (характерната архитектура в града от 19 век, протичащата река Дъмбовица, Триумфалната арка), така и поради стремеж да се подчертае европейското в Букурещ.
image
На тази фонтан чрез мозайка е изобразена легендата за създаването на Букурещ:
Овчар на име Букур пасял стадото си, но паднала непрогледна мъгла. Тя объркала Букур и той се загубил. Единственото, което му оставало, било да се помоли на всевиждащия Господ. Станало чудо — мъглата се вдигнала. В знак на признателност Букур построил малък параклис. Не след дълго тук се заселили хора и се родил днешният град Букурещ.
image
Задръстванията в петък вечер ...
image
image
Синая – перлата на Карпатите
Невероятно красиво ски-курортно градче, което през лятото примамва със спокойствието и зеленината си.
image
СИНАЯ
    Синая e взела името си от манастира, построен тук през 17 век от румънски благородник, след завръщането му от поклонение на Светите места и Синайския полуостров в Египет. Етимологията на Синая е свързана с името на Светата Дева Мария. След построяването му, със своите здрави стени и уединено местонахождение в сърцето на планината, манастирът Синая се налага като удобна и сигурна спирка по търговския път, свързващ градовете от провинциите Валахия и Трансилвания.
    Синая е претърпяла своето развитие, превръщайки се в летен оазис за отмора на някогашната румънска аристокрация. Така са изникнали множеството красиви вили по архитектурно подобие на замъците Пелеш и Пелишор, създадени от не по-малко заслужили с делата си архитекти. И до днес тези вили са запазили своята автентичност – с цялото си архитектурно великолепие, поддържани в безупречно състояние фасади и дворове...
    Ново строителство почти не се открива. Оставаме с впечатлението, че със строителството в Синая са приключили основно през 19 век и сега само поддържат вече построеното – но пък как само го поддържат! Това е най-големият ски-курорт понастоящем в Румъния. Общата дължина на ски пистите е 20 км, а само на черните ски-писти – 10 км. Въздухът е кристален и е много подходящ за хора, страдащи от астма и други хронични белодробни заболявания.
image

image
Казиното на Синая
image
Пренощувахме в страхотен хотел в Пояна Брашов. Невероятен кетъринг, блестяща със стъкло и алуминий баня. Класа. Предразполага към по-продължителна почивка.
Юнаците са уморени след дългото пътуване  - 450 км от Варна до Пояна Брашов. Мисля, че не успяха да минат през банята ...  :)
image
image
  Пояна Брашов – културен зимен курорт в сърцето на Карпатите и изключително приятно и спокойно място за почивка и ски спорт. Липсва прекомерното застрояване с пищни и безвкусни хотели и бетониране на природата. Въпреки това има километри писти и лифтовете функционират целогодишно. Много румънци и чужденци търсят прохладата му през горещите летни уикенди. Видяхме коли с каква ли не регистрация.
Карпатите се изтягат през цялата територия на страната и всички хълмове и равнини трябва да се съобразяват с тях. Те са най-голямата планинска верига в Източна Европа, която започва от Братислава, а свършва при пролома на Железни врата на Дунав. Минава през Чехия, Словакия, Унгария, Русия и завършва в Румъния. Различните части носят различни имена – Малки Карпати, Татри, Трансилвански Алпи и др. Най-високият връх в Румъния е Молдовяну (рум.: Moldoveanu)/2 544 м./.
Карпатите са част от Алпидите. (Алпите, Карпатите, Балканидите, Атласките планини, Хималаите и др.) Богата е на нефт, природен газ, каменна сол и цветни метали. Характерни са множеството минерални извори. Растителният свят е представен от иглолистни и широколистни гори.
image
image
image
Трансилвания  обхваща северозападната част на днешна Румъния. Наименованието идва от латински - trans silva (зад горите). Областта е населена с румънци, немци, унгарци и други етнически групи. Дълго време е принадлежала към Австро-унгарската империя.
    Тази земя, в която човек може да види как пред очите му се разтварят горските цветя и как бавно се стича по тях прозрачната роса, е изпълнена с много и мрачна история. Първи са тракийските племена гети и даки, които заселват териториите между Дунав и северните Карпати. Те биват победени от римско-имперските легиони и се областта се превръща в римска провинция през 106 г.
    При Великото преселение на народите в Трансилвания се настаняват прабългарите.През 8-началото на 9 век (Франкско-аварската война) след разгрома на Аварския хаганат, хан Крум присъединява земите южно от Среден Дунав и Трансилвания (Седмиградско) към България. В края на 10 век българското Седмиградско след кръвопролитни войни е завзето от унгарците. През 14 век възникват княжествата Молдова и Влахия. Басараб I (1324—1352) застава начело на първата румънска феодална държава — Влашко (между Карпатите и Дунав, обхваща и Трансилвания), а Богдан I — на Молдова през 1359 г. Тези князе успяват да укрепят феодалната собственост и продължат процеса на самостоятелно политическо и институционно развитие на княжествата. След битката при Мохач (1526) княжествата попадат под суверенитета на Османската империя.Под турска власт румънските княжества запазват своята единна цялост, политическа и административна структура, социална организация, т.е. автономността си, но трябва да плащат данък на султана. Така те избягват масовото заселване на мюсюлмани на териториите си, което е видно и днес.
Тук е мястото да споменем за Влад Цепеш /1456-1462/, може би най-известната личност в румънската история – иначе казано, Дракула.Влад е един от малкото феодали, опълчвали се дълго време на турците, които всявали  страх сред европейците със своята перфектна бойна подготовка и с кръвожадността си. Дракула обаче се оказал още по-жесток. Днес като замък на Дракула показват този на Бран, тъй като е описан в прословутата книга на Брам Стоукър. Именно тази творба го превръща в туристическа атракция.
    Влад III е син от брака на Влад II Дракул и принцеса Княжна. Ражда се на 7 декември 1431 г. През 1442 г. по политически причини Влад и по-малкия му брат Раду Красивия са предадени за заложници на султан Мехмед II. По-късно, подкрепян от войските на пашата Мустафа Хасан, Влад прави първите си стъпки към влашкия трон и на 20 август 1456 г. започва 6-годишното му царуване през които той успява да извърши множество противоречиви дела, създали му страшната репутация.
В началото на 1462 г. Влад започва кампания срещу турците, избивайки над 38 000 души. Враждебният жест принудил султана да предприеме атака срещу Влашко. Армията, с която турците навлезли на север от Дунав била трикратно превъзхождаща силите на Влад III. Влашкият владетел се оттеглил в Търговище, като предварително опожарил селата по пътя на турците и отровил кладенците, за да ги остави без храна и вода. Когато турската армия доближила влашката столица, пред нея се открила ужасяваща гледка — над 20 000 турски пленници набити на кол — по-късно тази невероятна сцена получила прозвището „Гората на коловете“. Тактиката на терор и ужас дава резултат — турската армия се оттегля. След като се оттегля, Мехмед I освобождава по-малкия брат на Влад Цепеш и го поставя начело на значителни турски военни сили, за да завземе трона. Раду успява да прогони брат си чак до замъка Поенари, на река Арджеш.
image
Замъкът Бран  -
разположен на границите на румънските провинции Трансилвания и Влашко. Известен е още и като замъкът на Дракула. Днес замъкът Бран е музей, където могат да се видят предмети на изкуството и мебели, събрани от румънската кралица Мария. Румънците ни навяват на мисълта, че тук е пребивавал граф Дракула, но в действителност може би има някакви доказателства, че е идвал веднъж-дваж тук.
image
image
Но е интересен, мрачен, средновековен. Дори снимките ни вътре не се получиха - леко са размазани ... има нещо ирационално тук ...
През 1212 година рицарите от Тевтонският орден построяват дървеният замък с името Dietrichstein, служещ като укрепена позиция по пътя през планинската долина за южна Трансилвания, използван изключително от търговците , за по-бързо прекосяване на Трансилванските Алпи. Първото писмено сведение за Бранския замък е от документ от 19 ноември 1377 година, чрез който унгарския крал Луис I дава разрешение на саксонците от Кронщат (немското име на Брашов) да построят укрепление от камък на мястото на дървената постройка. Скоро град Бран се разраства около крепостта.
За пръв път замъкът Бран е използван през 1378 в защита срещу нападенията от османските турци, а по късно се превръща в митнически пост между Влашко и Трансилвания.
Въпреки че Влад Цепеш никога не е живял за постоянно в замъка, се смята, че е бил заключен за няколко дни в подземията му, във времето когато Османската империя владее Трансилвания.
От 1920 година Бран e една от резиденциите на румънския крал. Той става дом на кралица Мария и е украсен с артефакти главно от нейно време, включително с традиционни мебели и гоблени, събирани лично от нея. Нейната дъщеря - принцеса Илеана го наследява, но комунистическия режим на Румъния го конфискува след свалянето и депортирането на кралското семейство през 1948 година.
През 2005 румънското правителство гласува закон чрез който се позволява реституция на такива недвижими имоти като замъкът Бран. Затова през 2006 то дава право на собственост върху замъка на Доминик от Австрия, принц на Тоскана, известен като Доминик вон Хабсбург, архитект в щата Ню Йорк и син и наследник на принцеса Илеана.
След прохладна разходка потегляме на път. Много кичести малки хотелчета открихме. Като това:
image
Слисана съм от всичко тук. Не очаквах да видя толкова красота, цветя, чистота, хубави пътища, работливи хора. Няма къща без поддържана градинка, кичеста фасада, чисти перденца. И всичко това на фона на чиста, зелена природа с кристален въздух.
image
Карол I от Hohenzollern – Sigmaringen се впечатлява от дивната и сурова красота на Карпатите . През 1872 година купува 1000 акра земя и поканва немския архитект Вилхелм Додерер да подготви плановете за бъдещата му лятна резиденция. Така през 1873 година започва изграждането на Замъка Пелеш, чиито планове се трансформират многократно, минавайки през ръцете на още двама архитекти – асистента на Додерер Йоханес Шулц и чешкия архитект Карел Лиман (между 1893 и 1914). Сегашния си вид Замъкът Пелеш добива едва през 1914 година, като междувременно около него сред широкия кралски парк в подножието на планината изникват още редица сгради (Ловна хижа, Вила на Крал Фердинанд, вила за охраната, градинска сграда и др.).
Те допълват архитектурния ансамбъл на Замъка, издържан в специфичен германски неоренесансов стил. Интериорът на Замъка и съседните сгради повтаря същия стил, примесен с елементи на италиански и английски ренесанс, германски и австрийски барок, рококо и др.
Съгласно традицията в западноевропейските кралски дворове, която повелява принцовете–наследници да строят собствени резиденции, принц Фердинанд и принцеса Мария, явяващи се наследници на крал Карол и кралица Елизабет, построяват свой замък в непосредствена блозост – това е Пелишор. Неговите планове са дело отново на чешкия архитект Карел Лиман, а строителството му отнема само три години (1899-1902).

Замъка Пелеш

image

В замъка има богата колекция от оръжия от цял свят, подарявани на Карол I. Ориенталски мебели, австрийски полъх, внециански огледала и кристали, изумителни мозайки от мрамор, стенописи, абанос и скъпоценни камъни.
Влиза се на групи с екскурзовод, изнасящ беседа на английски/немски/руски. Снимането с фотоапарат със светкавица е забранено, въпреки че се заплаща внасянето на фотоапарат и камера. Светкавицата действала по някакъв начин на дървото, но екскурзоводът не успя да даде логично бяснение.
image
image
image
Замъка Пелеш е бил най-модерния за времето си. Има вградена отоплителна система и първата климатична система в света.
Различни видове дърво, резбовано като дантела.

Собственикът му - Принц Карол /със съпруга Елизабет/ се оказал един от най-успешните европейски монарси. Изключително активен при управлението на правителството, Карол се интересувал от икономическото развитие на страната. По време на кризата от 1875-1878 г. той бил ентусиазиран поддръжник на националните интереси и на постигането на независимостта. През 1881 г. със съгласието на румънската камара и с одобрението на Великите сили, Румъния станала кралство и Карол приел титлата крал. Тъй като той нямал живи деца - единствената му дъщеря умряла като дете, - той посочил племенника си Фердинанд Хохенцолерн за свой наследник. Фердинанд се оженил за принцеса Мария Единбургска, която била внучка едновременно на Александър II и на кралица Виктория. Имали 6 деца

Кабинетът на Карол I и заседателната зала към него са изцяло облицовани в резбовано дърво. Тук са водени преговорите за сключване на мирния договор след Първата Св. война и е договорено отделянето на Северна Добруджа от България.
Въпреки победата !
image
image
Кралица Елизабет – съпругата на Карол е била широко скроена личност, много ерудирана, рисувала и свирила на пиано и клавесин. Обичала е забавленията и е била обкръжена от интелигентна компания, с която е водила разговори в Женската стая или Ориенталската стая до трапвзарията на кафе и питие след вечеря.

Малкия Пелешор

image
image

Красота !
Като насън преминах през замъка. Много беше увлекателна беседата с пикантни истории за живота на господарите му. А когато излязохме навън парещото слънце си беше дало отпуск и бе позволило на изобилен летен дъжд да се пошегува с нас.

Мургавци ни гонеха да ни продават какво ли не. Въобще не се учудих, когато ни заговорваха на чист български език. Но не можах да устоя на най-вкусните горски малини и къпини, които някога съм вкусвала. Поднесени красиво в кошничка от търговец/ка, нашенски ром/ка. Вече не помня що за човек беше.
image

И пътуването ни продължи към Брашов.




Гласувай:
4



1. nkf - Чудесен пътепис!
25.07.2011 21:10
Чудесен пътепис!
цитирай
2. marknatan - Тази арка помни Триумфа на Бълга...
26.07.2011 09:50
Тази арка помни Триумфа на Българските войски.Първоначално шопите отказват да минат Дунав. „Своето си взехме, чуждо не искаме”казват войниците на Първа шопска дивизия и отказват да изпълнят бойна заповед .
След,като българските войски освобождават Добруджа(южна),като разбиват руснаци,ромънци,сърби,хрвати те вече отказват да минат оттатък Дунава.
Най-българската територия ,Влашко превърнато от рушняците във Румъния чрез изкуственото обединяване на свободните от турци на север от Дунав български земи,Молдова,Бесартабия,Трансилвания и Влашко в една нова измислена държава Румъния,чиято е вече чуждо за българите. Към тази дата ,декемсври 1916 г е било вече отчуждено .
Един офицер се сеща и казва на шопите : „ А кой ви изяде кокошките в 1913 г, бе” Румънците нападат в гръб България в Междусъюзническата война ,докато България воюва с гърци и сърби и стига до Слатина, Софийско."Румънците" ."Е сега кво няма ли да ги им изручаме техните ,а? " И шопите минават минават Дунава.
Срещу тях излизат две румънски дивизии,които са разбити и българската войска превзема Букурещ.
България триумфира с победен парад в центъра на румънската столица и под тази арка дефилират войниците и .
цитирай
3. innamorata - Поздрави!
26.07.2011 10:41
Хареса ми разходката. Благодаря :)
цитирай
4. nanastef - Мдааа
02.08.2011 12:33
Тези Земи помнят нашите стъпки. Уловили сте идейката ми :)
цитирай
5. анонимен - интернет магазин одежды черкассы
17.10.2012 08:37
Как дела?У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://www.exfilm.net/index.php?subaction=userinfo&user=Imperostors>большая распродажа женской одежды </a> молодежная одежда интернет магазин <a href=http://ccsolution.com.ua/user/MoorceGed/>где купить зимнее пальто </a> интернет магазин дет одежды <a href=http://xxmusic.ru/user/intismsertave/>купить национальный костюм </a> интернет каталог одежды ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-oral.blog.hr/>Generic Kamagra online prescription </a> - impotence Kamagra product treat : how to get Kamagra : <a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Kamagra Oral Jelly suppliers UK soft </a> - purchase Kamagra in u.s.a. lowest price Kamagra costs US Cheap Kamagra medicine
цитирай
6. анонимен - одежда пума интернет магазин
17.10.2012 17:42
Как дела?У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://games.seti.by/index/user/Evelpchiphege/>распродажа свитеров </a> пижамы женские <a href=http://rezzeptik.bzs.su/user/Bydayfete/>интернет магазин женской одежды юбки </a> интернет магазин дешевой мужской одежды <a href=http://slegalozu.narod2.ru/>модная одежда 2012 для парней </a> мини юбки ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra Generica from UK </a> - Kamagra shop german translator : Kamagra Oral Jelly 100mg Cheap Generic levitra : <a href=http://kamagra-online.blog.hr/>Kamagra mexico </a> - Kamagra Oral Jelly australia discount sildenafil
цитирай
7. анонимен - интернет магазин одежды из сша
18.10.2012 06:56
Как дела?Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://kafe-salvador-dali.com/user/TypePreerne/>купить костюм с ушками </a> ночная рубашка <a href=http://infozone.freeh.ru/user/Spoodsbog/>бижутерия версаче </a> купить нижнее женское белье <a href=http://aslegalse.narod2.ru/>чёрное платье онлайн </a> кеды для мальчиков ... Удачи Всем!
.:::.
<a href=http://cialis-tadalafil.webstarts.com/>Kamagra 100mg world </a> - Indian Kamagra Kamagra Online prescription online US pharmacy Kamagra made in India : Kamagra and side effects : <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Online pharmacy Cheap Kamagra Canada delivery overnight </a> - how to Buy Kamagra now Online
цитирай
8. анонимен - купить рюкзак в днепропетровске
19.10.2012 10:11
Уважаемые господа!У меня есть хорошая новость Тогда читайте новость - <a href=http://math.elinkage.net/member.php?action=profile&uid=14614>платья saab </a> ночные сорочки <a href=http://lakeofnews.com/user/Blileabumpili/>костюм повара купить </a> платье от дизайнера купить <a href=http://www.lamoda.kiev.ua/>платье скачать </a> интернет магазин одежды ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly order hard erection </a> - Kamagra ch : viagra Kamagra 100mg online : <a href=http://super-kamagra.blog.hr/>Kamagra Oral Jelly 100mg packages </a> - Kamagra Oral Jelly free shipping prescription online
цитирай
9. анонимен - детские интернет распродажи
19.10.2012 19:14
Привет Всем!Хотите заказать одежду на выгодных условиях? Тогда читайте новость - <a href=http://paslife.ru/index.php?subaction=userinfo&user=gormgolve>модная дешевая одежда </a> распродажа женской одежды <a href=http://forum.pterodactylus.net/member.php?action=profile&uid=110818>распродажа сарафанов </a> в платье голубом <a href=http://dejavu.ua/>купить фирменную сумку </a> каталог одежды ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://kamagra-now.blog.hr/>Kamagra soft tablets </a> - Order Generic Kamagra India discount : Buy Kamagra Jelly : <a href=http://kamagra-express-shipping.blog.hr/>Kamagra UK Viagra </a> - Buy Cheap Generic Kamagra drugs
цитирай
10. анонимен - платья бекхэм
20.10.2012 23:45
Доброго времени суток!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://xn--60-6kcif8ahb8acb6a2e.xn--p1ai/user/Chaillano/>отпариватель для одежды украина </a> футболка мужская <a href=http://www.beejive.com/forum/member.php?action=profile&uid=169666>платье меряла </a> купить женский пиджак <a href=http://donnermusik.net/user/Apommackoum/>саваж каталог одежды </a> интернет магазин для беременных ... Хороших Вам покупок!
.:::.
<a href=http://online-kamagra.blog.hr/>Kamagra Online Fedex overnight shipping </a> - Kamagra Oral Jelly 100mg offers sildenafil citrate : order Kamagra rx care Canada : <a href=http://kamagra-wirkungsvolles.webstarts.com/>Kamagra Oral Jelly suppliers Europe sildenafil citrate </a> - Get out of regretful mornings, Use Kamagra lowest price Kamagra Cheap next day online Kamagra overnight Cheap
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nanastef
Категория: Лични дневници
Прочетен: 85911
Постинги: 14
Коментари: 11
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930